Czy wędliny można jeść bez obaw?

Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem, gdyż pozwala dobrze rozpocząć dzień, dając energię na dobre funkcjonowanie. Każdy z nas ma własne śniadaniowe menu, a większość z nas zjada pyszne i pożywne kanapki. Robimy je zazwyczaj z ulubionego rodzaju chleba oraz szynki czy kiełbasy. Czy to dobry wybór? Czy wędliny można jeść bez obaw?

Która kiełbasa jest dobra? Czy warto jeść wędliny z wieprzowiny?

Najpopularniejszym w naszym kraju mięsem jest wieprzowina, która zawiera wysokojakościowe białko. Większość dostępnych w sklepach wędlin robiona jest mięsa wieprzowego zawierającego białko doskonałej jakości, w którym jest dużo aminokwasów egzogennych (lizyna, aminokwasy siarkowe, tryptofan), których nasz organizm nie jest wstanie wytworzyć. Wskaźnik jakości odżywczej wieprzowiny dla białek wynosi ponad 1, co oznacza, że energii i białka jest w nim dokładnie tyle, ile potrzebuje ludzki organizm. Wieprzowina jest także cennym źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D, E, K. W dobrej jakości szynce wieprzowej znajdziemy witaminy z grupy B. Szczególnie dużo jest witaminy B1 (tiaminy), która współuczestniczy w prawidłowym funkcjonowaniu układu. W wieprzowinie jest także witamina B12, która występuje tylko w mięsie, a jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu krwionośnego i pokarmowego. Kupujmy wędliny z dużą zawartością mięsa i jak najmniejszą ilością dodatków. Takie wytwory mięsne są droższe, ale to przecież inwestycja w nasze zdrowie.

Czytaj również  Jak walczyć z nadciśnieniem?

Wartości odżywcze wędlin drobiowych. Czy można jeść taką kiełbasę?

Jedną z najzdrowszych wędlin jest szynka z piersi z kurcząt. Mięso drobiowe zawiera chude białko będące źródłem koenzymu Q10, który wspiera przemianę komórek skóry. Jest w nim także dużo białka, jest lekkostrawne i dostarcza mało tłuszczu, dlatego powszechnie poleca się je w żywieniu. Dobrej jakości szynkę z piersi z kurczaka można podawać małym dzieciom. Tego typu wędliny zawierają mało tłuszczu, więc mają mało kalorii, co jest ważne dla osób, które chcą zgubić zbędne kilogramy. Mięso z kurczaka dostarcza witamin z grupy B, szczególnie B3 (niacyny) i B6 (pirydoksyny). Witamina B3 jest bardzo ważna dla organizmu, gdyż kontroluje procesy energetyczne w organizmie. Witamina B6 bierze udział w tworzeniu wielu enzymów i hormonów oraz odpowiada za transport tlenu w organizmie.

Które wędliny kupować?

Warto kupować jedynie dobrej jakości wędliny, które zazwyczaj nie kosztują mniej niż 40 złotych za kilogram. Takie smakołyki zawierają nie mniej niż 90% mięsa. Do tańszych produktów dodaje się niekorzystne dla organizmu związki konserwujące oraz dodatki podnoszące wydajność produkcji. Zawierają one duże ilości azotanów i azotynów, które mogą zwiększać ryzyko chorób nowotworowych. Specjaliści twierdzą, że lepiej samodzielnie przygotować sobie pieczeń, którą można dodać do kanapek. Za zdrowe uważane są naturalnie wędzone wędliny suche.

Czytaj również  Kiedy warto zgłosić się do urologa?

Smaczne wędliny są ważnym składnikami kanapek. Wybierajmy dobrej jakości produkty, a śniadanie będzie nie tylko pyszne, ale i zdrowe.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *