Kawa czy herbata?

Aromatyczna kawa przyrządzana na rozmaite sposoby to rarytas dla większości z nas. Różnego rodzaju herbaty również są przysmakiem, którego często po prostu nie możemy sobie odmówić. Co jest zdrowsze? Który napój ma bardziej korzystny wpływ na organizm, a który po spożyciu go w nadmiernej ilość powoduje nieprzyjemne skutki uboczne?

Co ma lepszy wpływ na zdrowie?

Zarówno kawa, jak i herbata są bogate w antyoksydanty, które są odpowiedzialne za walkę z wolnymi rodnikami. Udowodniono, że herbata potrafi znacznie obniżyć ryzyko wystąpienia nowotworów takich jak rak płuc, rak prostaty, rak jajnika czy rak jelita grubego. Natomiast regularne picie kawy, podobno potrafi zapobiec wystąpieniu raka wątroby. Oba napoje mogą także wyeliminować wiele chorób układu krwionośnego.

 

Wiele osób twierdzi, że wyłącznie zielona herbata ma właściwości lecznicze. W rzeczywistości zarówno czarna, jak i zielona herbata bardzo pozytywnie oddziałują na ludzki organizm. Po prostu każda z nich posiada różne cechy. Warto wiedzieć, że najwyższe stężenie zdrowych składników znajduje się w liściach rośliny, z której powstaje herbata. Pędy tzw. camelia sinensis posiadają najwięcej smaku i najwięcej korzystnych dla człowieka komponentów. Później, w rozmaitych procesach przetwarzania niestety liście bezpowrotnie tracą korzystne właściwości. Według badań przeprowadzonych w Londynie, picie od 3 do 4 filiżanek herbaty zmniejsza także ryzyko wystąpienia zawałów serca nawet o połowę.

Co się dzieje, kiedy przedawkujemy kawę lub herbatę?

Trzeba zdawać sobie hand holding paper cup of coffee with Happy Monday motivational text on natural morning backgroundsprawę, że kofeina znacznie obniża poziom adenozyny. Jest to substancja występująca w ludzkim mózgu, której wysoki poziom potrafi spowolnić naszą zdolność kojarzenia, pogłębić senność oraz zmęczenie organizmu. Dobrze więc od czasu do czasu pobudzić się kawą. Jednak wypijając jej zbyt duże ilości, możemy przysporzyć sobie kłopotów. Odczujemy znaczne rozdrażnienie oraz nudności.

Wypicie zbyt dużo bardzo mocnej herbaty może wywołać zaburzenia pracy żołądka, a nawet biegunkę. Nie powinno się spożywać kawy ani herbaty nie jedząc wcześniej żadnego posiłku. Jedynie zielona herbata spożywana nawet litrami nie doprowadzi do żadnych negatywnych działań niepożądanych. Pijąc ją codziennie nie musimy martwić się o wysokie ciśnienie, nadmierne pobudzenie czy rozdrażnienie. Jest w pełni bezpieczna także dla osób cierpiących na problemy z sercem.

 

Kto nie powinien pić kawy i herbaty?

Kawa zdecydowanie nie jest wskazana dla kobiet w ciąży. Przyszłe mamy, które uwielbiają kawę mogą ją zastąpić wersją bezkofeinową. Kobiety karmiące piersią również nie powinny sięgać po kawę, zamiast niej zaleca się herbatę. Skonsultować z lekarzem możliwość picia kawy powinny także osoby, które cierpią na wrzody żołądkowe lub nadkwasotę. Po kawę nie należy sięgać będąc zestresowanym oraz mając problemy ze skoncentrowaniem się. Kofeina dodatkowo pobudza nasz układ nerwowy, dlatego nadużywanie jej, gdy jest się zdenerwowanym nie jest wskazane.

Po wypiciu kubka kawy, szybciej odczuwa się parcie na pęcherz, ponieważ jest to napój moczopędny. Wypłukuje dużą ilość wapnia z naszego organizmu, dlatego nie mogą jej pić osoby, u których istnieje ryzyko wystąpienia osteoporozy. W grupie ryzyka znajdują się zwłaszcza kobiety przed 50 rokiem życia. Herbata spożywana w dużej ilości zmniejsza absorpcję żelaza do naszego organizmu, a picie gorącej herbaty zwiększa ryzyko zachorowania na raka przełyku. Częste picie herbaty, nie jest wskazane szczególnie dla osób dotkniętych anemią. Alergicy nie powinni sięgać po herbaty z dodatkami owoców tropikalnych, ponieważ może wystąpić od nich uczulenie. Mocnej herbaty nie powinno się także podawać dzieciom. Dla maluchów bezpieczniejsze będą dość słabe owocowe herbaty lub lekkie napary z czarnej herbaty z dodatkiem cytryny lub miodu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *