Która część z kurczaka jest najzdrowsza?

Mięso z kurczaka jest produktem, który może być spożywany przez każdego, niezależnie od wieku. Zaleca się podawanie takiego mięsa dzieciom, które ukończyły 6 miesiąc życia oraz osobom w podeszłym wieku. Mięso z kurczaka posiada bardzo dobrą budowę włókien oraz nie jest wysoce kaloryczne. Nic więc dziwnego, że zaleca się spożywanie go podczas ciąży, karmienia piersią czy też w ramach diet leczących zaburzenia pracy przewodu pokarmowego.

 Wiadomo nie od dziś, że kurczak to jeden z najzdrowszych rodzajów mięsa. Jest ono bogate w białka, witaminy oraz różne minerały potrzebne ludzkiemu organizmowi do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania. Należy jednak pamiętać, że mięso z kurczaka dzieli się na różne części, takie jak filety, udka, nóżki, itp. Dobrze jest znać podstawowe różnice między ciemnym, a białym mięsem z kurczaka.

Mięso ciemne i białe

Oba te rodzaje mięsa z kurczaka posiadają swoich fanów oraz przeciwników. Mianem mięsa ciemnego określa się nogi, uda i podudzia. W tym rodzaju mięsa kurczak dostarcza dużej ilości mioglobiny czyli białka, które ma za zadanie magazynowanie tlenu w mięśniach. Dzięki temu są one w stanie prawidłowo pracować. Ciemniejsze mięso oznacza większą zawartość mioglobiny. Kury nie latają, więc mięso w rejonach ich nóg jest znacznie ciemniejsze. Filety to z kolei mięso białe, które nie zawiera mioglobiny.

Kurczak i kaloryczność jego części

Osobom, którym zależy na ograniczeniu kalorii ze względów zdrowotnych czy też z powodu chęci zrzucenia nadwagi, poleca się spożywanie filetów z kurczaka, które zawierają małą ilość tłuszczu i nie są ciężkostrawne. Należy też pamiętać, że skóra z fileta ma sporo tłuszczu, więc jeśli komuś mocno zależy na jego ograniczeniu to warto ją zdejmować. Ciemne mięso, jakie posiada kurczak jest trochę bardziej tłuste, jednak mimo to jest ono zdrowe. W przypadku pieczenia nóżek albo udek kurczaka, warto zostawić na nich skórę, która ochroni mięso przed wysuszeniem. Jeśli mięso ma być pieczone bez skóry to wcześniej powinno być zamarynowane.

Wartości odżywcze kurczaka

Mięso ciemne oraz jasne jest pożywne i stanowi bogate źródło białka, witamin B, D, A oraz składników, takich jak cynk, fosfor, żelazo oraz niacyna. Ciemne mięso zawiera więcej cynku i żelaza w porównaniu z mięsem jasnym. Dzięki uzupełnianiu niedoboru cynku, można poprawić odporność swojego organizmu i przyspieszyć procesy gojenia ran. Ciemne mięso zawiera również kwas foliowy potrzebny kobietom w czasie ciąży.

Którą część wybrać?

Jak widać kurczak pod względem składników odżywczych, ma bardzo wiele do zaoferowania. Pomiędzy mięsem ciemnym, a jasnym występuje wiele różnic, jednak śmiało można stwierdzić, że zarówno udka, nóżki, jak i filety z kurczaka są bardzo zdrowe. Oznacza to, że warto spożywać każdą część kurczaka w ramach swojej diety, jednak podobnie jak w przypadku innych produktów mięsnych, dobrze jest pamiętać o zachowaniu umiaru i łączeniu tego mięsa z innymi produktami tworząc w ten sposób pełnowartościowy posiłek. Warto wybierać produkty paczkowane, które pochodzą z pewnego, sprawdzonego źródła.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *