Pięć produktów niezbędnych w każdej kuchni

Jaja

Na początku chciałbym zająć się niezwykle wdzięcznym składnikiem obecnym w każdej kuchni, jakim są jaja. Oczywiście jest mnóstwo artykułów i informacji, które z jednej strony zalecają jeść ich nie więcej niż 2 czy 3 w tygodniu w obawie przed wzrostem cholesterolu – a z drugiej strony czytamy kolejne badania mówiące, że to bzdura i ich spożywanie ma wręcz zbawienny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Prawda jak zwykle leży zapewne gdzieś po środku, a stare przysłowie pasuje tutaj jak ulał – co za dużo, to zawsze niezdrowo. Nie zmienia to faktu, że jaja to wspaniały produkt, który pozwoli przygotować mnóstwo wspaniałych potraw. Jednak by były takim właśnie przysmakiem potrzebujemy jeszcze kilku składników, o których kilka słów poniżej.

Masło

Do tego szczypta soli i pieprzu oraz kilka jaj i najwspanialsza z prostych potraw, jaką jest jajecznica gotowa. Mniej lub bardziej ścięta w zależności od preferencji i idealne śniadanie lub kolacja gotowe. Oczywiście wymienione wyżej składniki to tylko wstęp, który może mieć najróżniejsze ciągi dalsze. Fani wszelkiego rodzaju mięs i wędlin mają tutaj prawdziwe pole do popisu, choć autor osobiście uważa, że kawałek boczku lub bekonu, szczypiorek i dla odświeżenia pomidor lub cebulka są już w zupełności wystarczające. Tym, dla których ta lista składników jest zdecydowania za krótka, polecam włoski przysmak, czyli frittatę. W tym przypadku jaja i masło to baza, którą można uzupełnić o ulubione warzywa i składniki mięsne. Obowiązkowy będzie też ser, o którym kilka słów poniżej.

Czytaj również  Badanie Wzroku – Wrocław i jego mieszkańcy stawiają na całościową diagnostykę

Sery

Jaki lubimy najbardziej? Autor osobiście każdy! Kanapka z żółtym serem i plasterkiem gotowanego jaja posypana pieprzem i solą z małą łyżką majonezu to jeden z cudów świata kulinarnego – proste i pożywne. Ale przecież ser żółty możemy zastąpić białym i w połączeniu z wymienionym już gotowanym i posiekanym jajem oraz rzodkiewką i szczypiorkiem połączone łyżką śmietany to jedna z najlepszych past kanapkowych na świecie. Ale przecież włoska i francuska specjalność to sery zapiekane! Bez sera nie ma pizzy, zapiekanek czy wreszcie spaghetti i grzanek z czerstwego chleba lub bułki pociągniętych ząbkiem czosnku. A skoro wspomnieliśmy Francję, to nie wolno zapomnieć o specjale tamtejszej kuchni, czyli Desce serów – idealnej na kolację we dwoje.

Mąka

Bez niej i jaj nie ma ciast, które są specjalnością w wielu polskich domach, i których zapach kojarzy się z tradycyjnymi polskimi świętami w gronie rodziny, czy nieśmiertelnymi imieninami u cioci. Ale czy niektórzy z nas nie pamiętają już smaku domowego makaronu, który w sobotę przygotowywała babcia, by był gotowy na niedzielny rosół? A klasyczny schabowy? Tutaj też bez mąki i jaj sobie nie poradzimy. Zresztą wspominając o mące nie wolno zapomnieć o polskim specjale tj. zasmażce. Oczywiście dzisiejsza moda na zdrową i nisko kaloryczną kuchnię najchętniej wyrzuciłaby ten relikt do kosza, ale czy zasmażana kapusta może się bez niej obyć? A klasyczna ziemniaczana czy warzywna? Jeszcze nie znalazł się geniusz, który potrafiłby ją zastąpić.

Czytaj również  Atopowe zapalenie skóry a dieta

Przyprawy

Bez nich nie ma kuchni. Żadnej. Ciężko wyobrazić sobie, że naszym przodkom często wystarczała sama sól. No ale jak zjeść jajo na miękko bez niej i odrobiny pieprzu? A wspomniana na początku jajecznica, czy omlet? Owszem bez jaj ich nie zrobimy, ale przyprawy to również warunek konieczny. Jak ugotować zupę bez liścia laurowego i ziela angielskiego? Jak zrobić lasagne czy pizzę bez oregano? Jak przygotować sos pomidorowy bez bazylii i szczypty cukru? Czy to w ogóle byłoby jadalne? Na szczęście dzisiaj nie musimy się już tym martwić – przyprawy są ogólnodostępne i poza rarytasami, jak szafran można je kupić za dosłownie parę groszy i zgromadzenie podstawowego zestawu, który starczy na długo nie powinno wynieść więcej niż 10 złotych.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *