Rodzaje mleka – podstawowe różnice

Nie warto płakać nad rozlanym mlekiem… a może jednak warto? W końcu zawiera pełnowartościowe białko i jest źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Specjaliści potwierdzają, że najzdrowsze jest świeże mleko, prosto od krowy, ale nie należy przyjmować go w zbyt dużej ilości. Jednakże jest tyle rodzajów mleka, że nie wiadomo, na które się zdecydować.

Ze względu na zawartość tłuszczu…

Rynek oferuje mleko o różnej zawartości tłuszczu, a mianowicie: mleko pełnotłuste – 3,2%, mleko półtłuste – 2% i 1,5%, mleko odtłuszczone – 0,5% i 0%. Osoby z chorobami serca,  nadwagą, czy otyłością lub samym zagrożeniem rozwoju tych chorób powinny wybierać chude mleko. Dzieci i młodzież w okresie wzrostu, mogą spożywać mleka o wyższej zawartości tłuszczu, ponieważ zawierają one większe ilości witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, czyli A, D oraz E.

Obróbka termiczna

W zależności od obróbki termicznej, jakiej było poddane mleko, rozróżnia się: mleko pasteryzowane oraz UHT. Pasteryzacja jest procesem podgrzewania mleka przez około 15 sekund w temperaturze 72-90 stopni. Ma to na celu eliminację enzymów peroksydazy oraz katalazy, a także produkujących je drobnoustrojów. Brak stuprocentowej skuteczności tej metody i krótki okres ważności takiego mleka wiąże się z tym, że należy przechowywać je w lodówce i spożyć w czasie jednego lub dwóch dni po otwarciu. Z kolei mleko „uchate” to takie, które zostało wysterylizowane pod wpływem bardzo wysokiej temperatury, około 135-150 stopni przez 2-9 sekund. Następnie takie mleko jest natychmiastowo schładzane. Proces ten ma to na celu zniszczenie bakterii, niestety nie tylko tych szkodliwych, ale także tych o działaniu prozdrowotnym. Ponadto wytrąca się wapń, który musi być sztucznie uzupełniany. Jeśli z jakichś względów świeże mleko jest dla nas niedostępne, zaleca się wybieranie mleka pasteryzowanego.

Mleko zwierzęce

Najbardziej popularne jest oczywiście krowie, ale dostępne są również mleko kozie, czy owcze. Mleko krowie charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą, jednakże zawiera spore ilości kazeiny, która jest najczęstszą przyczyną alergii na mleko krowie. Pod względem wartości bardzo zbliżone do krowiego jest mleko kozie, w którym jest mniej białka, odpowiedzialnego za występowanie alergii. Ponadto jest łatwiejsze do strawienia. Jednak w wielu przypadkach okazuje się, że to mleko owcze jest zdrowsze, ponieważ zawiera więcej wapnia, węglowodanów oraz białek, a także witamin i minerałów niż kozie. Dlaczego, więc nie jest tak powszechne, podczas gdy kozi i krowi nabiał znajdziemy w każdym sklepie? Między innymi dlatego, że posiada wysoką zawartość tłuszczów jednonasyconych i wielonasyconych.

A może roślinne?

Dla alergików i wegetarian idealnym zamiennikiem dla mleka zwierzęcego jest mleko roślinne. Jest to napój, który powstaje najczęściej z nasion lub orzechów. W sklepach znajdziemy mleko sojowe, migdałowe, ryżowe, owsiane, kokosowe i wiele innych. Mleka roślinne wyróżniają się nie tylko smakiem, ale przede wszystkim właściwościami. Niestety zazwyczaj zawierają mniej białka. Sklepowe mleka roślinne są z tego powodu dodatkowo wzbogacane. Mleko mleku nierówne. W zależności od swoich potrzeb, ulubionych smaków, ograniczeń zdrowotnych konsumenci mają przed sobą szeroki wachlarz różnych rodzajów mlek i napojów ich zastępujących. Jeśli jednak nie jesteśmy alergikami, a nasze przekonania się z tym nie kłócą, warto postawić na krowie, świeże mleko.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *