Wyciskarka – Koktajl owocowy z błonnikiem witalnym

O właściwościach świeżo wyciskanych soków można znaleźć coraz więcej publikacji. Liczne badania, jakie są przeprowadzane na osobach stosujących np. metodę Gersona wykazują, że spożywanie surowych owoców, a zwłaszcza soków to zdrowie zamknięte w szklance. Dlaczego spożywanie koktajli jest tak ważne i jak uzyskać je domowymi sposobami?

Jakie właściwości mają owocowe koktajle?

Niezależnie od tego jakiego rodzaju owoce zostaną wykorzystane do przygotowania świeżego soku, będzie on zawsze źródłem witamin. W zależności od własnych potrzeb, należy wybierać te owoce, które najlepiej odpowiadają naszym potrzebom. Dla przykładu owoce o kolorze czerwonym są zalecane osobom zmagającym się z różnego rodzaju problemami sercowymi oraz związanymi z ciśnieniem krwi.

Ich niski bilans kaloryczny sprawia, że powstają nawet specjalne diety, które opierają się na spożywaniu warzyw, a w głównej mierze owoców. Pomimo iż kalorii przyjmuje się spore ilości, to są tzw. dobre kalorie. Nie odkładają się one w organiźmie w postaci tłuszczu, a dodatkowo właściwości owoców wspomagają trawienie oraz działają oczyszczająco na organizm.

Udowodnione zostało, że spożywanie owoców w postaci koktajli i świeżych soków powoduje, że ich wartości odżywcze są lepiej pochłaniane i przetwarzane przez organizm. Z tego względu dobrze jest je spożywać nie tylko każdego dnia, ale wręcz zastępować pewne dania właśnie takimi napojami. Idealnie sprawdzą się jako zdrowe śniadanie, drugie śniadanie czy lekka kolacja.

Dlaczego wyciskać soki z wyciskarki?

Urządzenia do wyciskania soków a rynku jest obecnie wiele – zaczynając od ręcznych modeli, które głownie nadają się do wyciskania cytrusów, po blendery, blendery kielichowe, sokowirówki i wyciskarki. Urządzeniem, które powinno zwrócić szczególną uwagę miłośników zdrowego trybu życia, powinny być te ostatnie.

Uważa się, że sok otrzymywany z wyciskarki jest najbardziej wartościowy, pod względem składu. Wydaje się, że jego wolna praca jest największa wadą w porównaniu z pozostałymi modelami, bo przecież chodzi o to, żeby było szybko. Tymczasem jego wolne obroty umożliwiają zdobycie z wyciskanych warzyw i owoców to, co jest w nich szczególnie cenne. Podczas produkcji takiego soku nie wytwarza się wysoka temperatura, która jak to ma miejsce w przypadku sokowirówki, bardzo źle wpływa na jakość otrzymywanego produktu.

O tym jaka jest jakość wyciskarki świadczy fakt, iż otrzymywana z niej pulpa jest zawsze niemal całkowicie sucha. To namacalny dowód na to, że wszystkie soki, mają w sobie owoce są wyciskane do niemal ostatniej kropelki.

Jakie właściwości mają soki wyciskane z wyciskarki?

W kontekście wyciskanych soków warto mówić o walorach smakowych, jednak to głównie ich skład sprawia, że powinny się znaleźć w diecie każdej osoby. Zawarty w nich błonnik cechuje się szerokim spectrum pozytywnych aspektów:

  • Obniża ciśnienie
  • Daje wysokie poczucie sytości
  • Działa prewencyjnie w stosunku do groźnych chorób nawet nowotworowych
  • Zapobiega zaparciom i reguluje cykl wypróżnień
  • Zapobiega podwyższonemu cholesterolowi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *