Zamiast chipsów i paluszków – 5 zdrowych przekąsek

Urządzasz imprezę albo wieczór filmowy ze znajomymi i w ostatniej chwili biegniesz do sklepu po chipsy i paluszki? Oprócz tego, że niezbyt to zdrowe, jest już po prostu nudne i nie zmieni tego kolejny „nowy” smak chrupiących ziemniaków. Oto pięć pomysłów na przekąski, które podbiją serca Twoich gości.

  1. A jednak ziemniaki

Bo ziemniaki w Polsce ma w domu każdy, a można z nich zrobić zdrowe i atrakcyjne przegryzki dla gości. Po prostu pokrój ziemniaki w ósemki. Nie musisz ich obierać, wystarczy, że dokładnie umyjesz pod bieżąca wodą. Następnie skrop oliwą lub olejem i posyp solą i rozmarynek – świeżym lub suszonym, wyłóż na papier do pieczenie i piecz w piekarnika aż się zarumienią. Do tego przygotuj dwa dipy. Jeden to jogurt naturalny z łyżką majonezu, solą, czosnkiem i kilkoma kroplami octu winnego oraz tabasco. Do drugiego użyj passaty pomidorowej, oliwy z oliwek, soli i suszonej papryki słodkiej i ostrej w sporych ilościach. Takie ziemniaczki robią wrażenie, a pracy przy nich tyle, co z pójściem do sklepu.

  1. Kanapki inaczej

Niby kanapki, ale wyglądają fenomenalnie i każdy chce spróbować każdego rodzaju. Użyj do nich nie chleba ale tortilli, którą posmaruj różnymi rodzajami kremowych serków, na nie wyłóż szynkę parmeńską, na inne 3.wędzonego łososia, posyp  szczypiorkiem lub natką pietruszki. Masz już trzy kolorowe warstwy. Zroluj tortillę, schłodź w lodówce ok. pół godziny a potem pokrój jak kopytka – na ukos. Uzyskasz zdrowe, pięknie wyglądające, syte i nowoczesne przekąski.

  1. Chrupki na zdrowo

Przy tej przekąsce trzeba się nieco napracować, ale warto. To rodzaj nowatorskich chrupek. Dzień wcześniej namocz cieciorkę w letniej wodzie. Ugotuj ją na drugi dzień do miękkości, a następnie o rozłóż równomiernie na blasze na papierze do pieczenia. Skrop oliwą z oliwek, posyp solą, a następnie możesz rozdzielić je na dwa rodzaje – jedne z suszonym, mielonym czosnkiem, drugi ze świeżym rozmarynem. Piecz wolno w piekarniku na niezbyt wysokiej temperaturze aż staną się chrupkie. Pamiętaj, żeby je mieszać na blasze co jakiś czas. Cieciorka będzie aromatyczna i chrupiąca.

  1. Po bałkańsku

U naszych południowych sąsiadów na Bałkanach nie ma spotkania towarzyskiego bez deski pełnej suszonej kiełbasy i sałatki. To idealne zakąski szczególnie podczas zakrapianej imprezy. Przygotowanie nie jest skomplikowane. Wystarczy kupić kilka rodzajów suszonych kiełbas, szynek, kabanosów, pokroić w plasterki i rozłożyć na dużej desce. Do tego warto skroić pomidory i ogórki, które przyprawić warto oliwą z oliwek i octem winnym. Taki zestaw komponuje się idealnie.

  1. Po francusku

Jeśli spotkanie odbywać się będzie przy butelce (lub kilku) dobrego wina, nie znajdziesz lepszych przekąsek (a chipsy byłyby wręcz nietaktem) – deska serów. Możesz spróbować dobrać smak sera do wina, ale to trudna sztuka, a gdy goście przyniosą różne gatunki, lepiej podejść do tematu uniwersalnie. Kup co najmniej 5 rodzajów sera – niech będą twarde, długo dojrzewające jak parmezan, miękkie jak brie, pleśniowe i mocno aromatyczne jak gorgonzola czy nasz rodzimy mazur, ale warto też pokusić się o nasz polski smażony z kminkiem czy wędzony twaróg. Prawdziwa uczta dla podniebienia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *