Dlaczego produkty zbożowe są zdrowe?

Produkty zbożowe powinny stanowić 35 – 40% składników odżywczych w codziennej diecie. Są one doskonałym źródłem złożonych węglowodanów i błonnika pokarmowego. Oprócz tego produkty zbożowe zawierają wiele cennych minerałów takich jak cynk, fluor, wapń oraz witaminy z grupy B. Jeśli nie ma przeciw temu przeciwwskazań zdrowotnych, po produkty zbożowe w różnych postaciach powinniśmy sięgać każdego dnia.

Produkty zbożowe – podstawy diety

Produkty zbożowe przez kilkadziesiąt lat zajmowały miejsce u podstaw piramidy żywieniowej. Na przestrzeni ostatnich lat, piramida ta uległa znacznym modyfikacjom, ale ani trochę nie umniejsza to znaczenia produktów zbożowych w diecie.

Produkty te występują pod wieloma różnymi postaciami. Najczęściej sięgamy po nie w formie pieczywa, makaronów czy kasz. Wśród produktów zbożowych wyróżniamy te uzyskane z pełnego ziarna oraz te, których ziarna zostały poddane procesowy rafinacji.

Właściwości produktów zbożowych

Produkty z glutenem to skarbnica złożonych węglowodanów i błonnika pokarmowego. Błonnik to niezwykle cenny składnik produktów zbożowych, który usprawnia proces trawienia i przemiany materii. Z kolei węglowodany wchodzące w skład produktów zbożowych są cukrami złożonymi, co oznacza, że uwalniają one składniki odżywcze stopniowo.

Oprócz tego, jedząc produkty zbożowe dostarczamy organizmowi witamin z grupy B, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Produkty te to także solidna dawka cynku, fosforu, wapnia i żelaza.

Czytaj również  Dlaczego warto wybierać produkty ekologiczne?

Czy produkty zbożowe są zdrowe?

Produkty z glutenem z reguły są zdrowe, ale nie każdy powinien sięgać po pewne rodzaje ziaren. Mowa tu oczywiście o ziarnach pszenicy zawierających gluten. Niestety, z roku na rok coraz więcej osób dowiaduje się, że gluten jest produktem uczulającym, a jego spożycie może wywołać lub zaostrzyć już istniejące choroby autoimmunologiczne, takie jak choćby zapalenie czy niedoczynność tarczycy.

Osoby, które nie są uczulone mogą i powinny sięgać jak najczęściej po produkty uzyskane z pełnych ziaren. Najlepszą opcją jest nieograniczanie się do jednego typu zbóż, a korzystanie z ich dobrodziejstw w różnych formach.

Kto powinien unikać produktów zbożowych?

Osoby uczulone na gluten powinny niezwłocznie wyeliminować ze swojej diety wszystkie produkty, w których zawarta jest pszenica, występująca najczęściej w formie mąki. Alergia pokarmowa to główny powód dla którego eliminacja niektórych produktów jest nieunikniona.

Innym powodem, dla którego wiele osób rezygnuje ze spożywania produktów zbożowych, to chęć zrzucenia zbędnych kilogramów. Jak się okazuje, dieta redukcyjna wcale nie musi oznaczać całkowitej rezygnacji z pieczywa czy makaronu. Czasami wystarczy jedynie sięgnąć po inne, mniej kaloryczne rodzaje zbóż, takie jak choćby kukurydza. Warto jednak pamiętać, że zboża stanowią podstawę każdej diety i całkowita rezygnacja z ich spożywania może przynieść organizmowi więcej szkód niż pożytku.

Czytaj również  Która część z kurczaka jest najzdrowsza?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.