Jak wybrać zdrowy sok?

Soki naturalne dostarczają naszemu organizmowi cennych witamin i minerałów, które zapewniają witalność, odporność na infekcje oraz ochronę przed wolnymi rodnikami. Jakie soki są najzdrowsze i czym kierować się podczas zakupów?

Dlaczego soki naturalne są tak zdrowe?

Soki owocowe wyprodukowane z cytrusów, bananów i jabłek to obfite źródło wielu witamin i składników mineralnych (wit. A, B, C, wapń, żelazo, błonnik), wpływają więc nie tylko na nasze samopoczucie, ale także wspomagają trawienie, poprawiają wydolność układu autoimmunologicznego. Udowodniono, ze soki owocowe korzystnie oddziałują na stężenie cholesterolu we krwi, redukując poziom złego współczynnika LDL, obniżają ciśnienie, biorą również udział w usuwaniu toksyn z organizmu. Z kolei soki z warzyw, zawierające w swoim składzie marchew mogą wpłynąć również na naszą urodę – poprawiając koloryt skóry i uelastyczniając ją. Tego rodzaju koktajle to zastrzyki cennych substancji, które pobudzają układ trawienny, a nawet wspomagają odchudzanie. Soki naturalne z pomidorów znacząco przyspieszają przemianę materii, dzięki czemu organizm szybciej spala kalorie.

Wybieramy zdrowy sok naturalny

Kupując w sklepie soki owocowe, sprawdzajmy przede wszystkim czy mamy do czynienia z sokiem, nektarem czy napojem. Producenci produktów żywnościowych potrafią sprytnie obejść przepisy, umieszczając rzetelne informacje dotyczące składu z tyłu kartonu – najczęściej drobnym druczkiem. Pamiętajmy, że najbardziej wartościowy jest sok naturalny, a nie nektar czy napój, które są mocno rozcieńczone i często zawierają szkodliwe konserwanty czy sztuczne barwniki. Zdrowe soki owocowe nie zawierają w składzie wody, cukru i są wyprodukowane w całości z pełnowartościowych składników. Analogiczne zasady dotyczą soków z warzyw – one również mogą być nasycone sztucznymi dodatkami, dlatego tak ważne jest uważne czytanie etykiet i analizowanie składów.

Czytaj również  Wyciskarka - Koktajl owocowy z błonnikiem witalnym

Sok z aloesu – źródło zdrowia

Przykładem niezwykle wartościowego źródła witamin i wartości odżywczych jest sok z aloesu. Zawiera m.in. wit. z grupy B, wit. A, C, E, a także składniki takie jak kwas foliowy, aminokwasy, cynk, wapń i magnes. Wytwarzane z aloesu soki naturalne mają olbrzymie zastosowanie – oprócz tego, że pomagają odtruwać organizm, wyprowadzać z niego toksyny i znacząco redukować nieestetyczne zmiany skórne (np. trądzik), to jeszcze wzmacniają układ immunologiczny, a nawet mają udowodnione działanie redukujące stres. Warto pić sok z aloesu również po to, żeby pozbyć się z organizmu grzybów i patogenów, a także wzmocnić efekty odchudzania.

Soki z owoców

Zrób to sam – soki owocowe

Jeśli dobrze poszukamy to w sklepach znajdziemy mnóstwo wysokiej jakości soków jednodniowych. Najlepsze rezultaty uzyskamy jednak samodzielnie przygotowując pełne witamin i minerałów soki naturalne. To naprawdę nic trudnego, wystarczy zaopatrzyć się w dobrą wyciskarkę lub sokowirówkę. Nowoczesne urządzenia pomogą nam stworzyć dowolną kompozycję smaku, uwzględniając nasze indywidualne preferencje. Zdrowe soki z warzyw przygotujemy np. na bazie marchewki, kalarepy, szpinaku, kapusty, selera, a nawet pikantnej papryczki. Warto też postawić na naturalne soki owocowe z cytrusów i sezonowych jabłek, gruszek, śliwek, których przygotowanie jest banalnie proste.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *