Sztuka parzenia: Techniki i triki dla doskonałej kawy i herbaty w domu

Wbrew obiegowej opinii, zarówno kawa, jak i herbata są szlachetnymi napojami zapewniającymi przyjemne doznania smakowe i korzyści prozdrowotne. Przekonanie o tym, że nie zawsze tak jest nie wynika więc z ich niedoskonałości, ale przede wszystkim – z braku wiedzy na temat tego, jak je dobrze parzyć. Na co należy więc zwrócić szczególną uwagę przygotowując kawę lub herbatę?

Jakość na pierwszym miejscu

Jeszcze zanim poznamy techniki, dzięki którym kawa i herbata staną się napojami jeszcze smaczniejszymi i zdrowszymi, musimy zwrócić uwagę na to, że nie każdy ich rodzaj jest tak samo wartościowy. Jeśli więc jest się entuzjastą mocnej herbaty lub porannej kawy, nie warto oszczędzać na jakości. Minusem jest przy tym nie tylko kupowanie egzemplarzy tańszych niż inne, ale również – produktów niewiadomego pochodzenia. Warto postawić przede wszystkim na kawy i herbaty pochodzące z miejsc godnych polecenia, w tym choćby te znajdujące się na stronie https://e-spar.com.pl/kategoria/kawy-i-herbaty/947. Zyska się w ten sposób pewność, że zrobi się wszystko, aby nie zaszkodzić organizmowi.

Herbata inna niż wszystkie

Jeśli parzenie herbaty do tej pory nie wychodziło nam najlepiej, najprawdopodobniej nie poświęcaliśmy mu tak wiele uwagi, jak powinniśmy. O ile kwestie związane z jakością liści herbaty można rozwiązać dość szybko, o tyle nie można powiedzieć tego samego o problemach z twardą wodą oraz z kwestiami związanymi z temperaturą wody oraz z czasem parzenia napoju. Złota zasada mówi o tym, że kluczowa dla amatorów herbaty powinna być siódma minuta jej parzenia. To właśnie w tym czasie dochodzi do całkowitego związania teiny, każdy napar parzony dłużej będzie więc miał bardziej relaksujące działanie.
Jeśli herbata ma być smaczniejsza niż kiedykolwiek, warto zastanowić się, czy nie zainwestować w czajnik o grubych ściankach. Jeśli wyrobimy nawyk ogrzewania go przed planowanym parzeniem napoju, z pewnością samo utrzymanie optymalnej temperatury również stanie się bez porównania łatwiejsze niż w innych okolicznościach. Warto też pamiętać o tym, że woda do zalewania herbaty nigdy nie powinna być wrząca. Przeważnie waha się ona w granicach 80 stopni w przypadku herbaty białej i zielonej oraz w granicach 95 stopni, gdy parzy się herbatę czarną.

Czytaj również  Chipsy – fakty i mity

Sprawdzone triki dla miłośników kawy

Kawa, podobnie jak herbata, nie powinna być zalewana wrzątkiem, nie jest to jednak wcale jedyna zasada, do której warto się stosować chcąc cieszyć się napojem o wyjątkowym smaku. Powinno się pamiętać również o tym, że kawa nie lubi twardej wody, a taka dominuje w kranach w polskich domach i blokach wielorodzinnych. Najlepszym rozwiązaniem jest więc korzystanie z filtrów i wlewanie do czajnika wody wstępnie przefiltrowanej – zdrowszej dla organizmu, a jednocześnie pociągającej za sobą mniejsze ryzyko tworzenia się kamienia na dnie czajnika. Osoby ceniące sobie naprawdę mocną kawę powinny zainteresować się też kawiarkami – niewielkimi sprzętami o intuicyjnej obsłudze, które zmienią poranną kawę w prawdziwą ucztę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *