Jakie produkty bezglutenowe jedzą Polacy?

Produkty bez glutenu są obecnie chętnie wybierane przez Polaków. Dla kogo są on przeznaczone? Jakie z nich są najpopularniejsze? Przyglądamy się bliżej tej kwestii!

Czym są produkty bezglutenowe?

Produkty bezglutenowe to artykuły spożywcze niezawierające glutenu – białka występującego w pszenicy, jęczmieniu, życie i ich pochodnych.

Produkty te są przeznaczone specjalnie dla osób cierpiących na określone schorzenia, w tym na celiakię, nadwrażliwość na gluten, lub tych, którzy z różnych powodów decydują się na dietę bezglutenową.

Takie produkty bezglutenowe są oferowane w wielu wariantach, dlatego też osoby, które są na diecie bez glutenu, mogą znaleźć wśród nich mnóstwo propozycji na śniadania, obiady, kolacje oraz jako przekąski.

Jakie produkty bezglutenowe są najpopularniejsze?

W sprzedaży można znaleźć dzisiaj różne produkty bezglutenowe przeznaczone dla osób, które są na dietach bezglutenowych. Są one chętnie wybierane również w Polsce i można znaleźć je w sklepach w wielu wariantach.

Do popularnych produktów bezglutenowych wśród Polaków zaliczane są:

Chleb bezglutenowy
Chleb bezglutenowy to podstawowy produkt wielu osób na diecie bezglutenowej. Zwykle wytwarza się go z mąk niezawierających glutenu, takich jak mąka ryżowa, kukurydziana, ziemniaczana lub mąka z tapioki. Do dyspozycji są różne rodzaje chleba, na przykład biały, pełnoziarnisty, z dodatkami.

Czytaj również  Czosnek – kiedy warto po niego sięgnąć

Makaron bezglutenowy
Makaron bezglutenowy wytwarzany jest ze zbóż takich jak ryż, kukurydza, komosa ryżowa lub z roślin strączkowych, takich jak ciecierzyca czy soczewica. Doskonale nadaje się do przygotowywania zup oraz dań z sosami.

Mąka bezglutenowa
Bardzo popularne są również mąki bezglutenowe, takie jak mąka migdałowa, mąka kokosowa, mąka kukurydziana, które są używane do pieczenia i gotowania. Można samodzielnie przygotowywać z nich chleb, bułki, ciasta oraz innego rodzaju wypieki.

Bezglutenowe mieszanki do pieczenia
Gotowe bezglutenowe mieszanki do pieczenia naleśników, gofrów, muffinów i przygotowywania innych wypieków są wygodne do pieczenia w domu, dlatego wybiera je wielu Polaków.

Przekąski bezglutenowe
Popularne przekąski bezglutenowe obejmują wafle ryżowe, bezglutenowe chipsy, popcorn i batoniki muesli, ciasteczka, ciasta i inne desery, które przygotowywane są przy użyciu bezglutenowych surowców.

Pizza bezglutenowa
Bezglutenowe spody do pizzy i mrożona pizza bezglutenowa to popularne wybory dla tych, którzy tęsknią za tradycyjną pizzą przyrządzaną z mąki pszennej.

Bezglutenowe zupy i sosy
Także dostępne są bezglutenowe wersje zup, sosów do makaronów i innych gotowych dań. Takie produkty bezglutenowe są również bardzo wygodne w używaniu, ponieważ wystarczy je podgrzać.

Gotowe produkty bezglutenowe, ale również przeznaczone do ich samodzielnego przygotowywania mąki są bardzo popularne wśród osób na diecie bezglutenowej. Teraz można znaleźć je również w polskich sklepach w szerokim wyborze – można kupować je stacjonarnie lub zamawiać je online wraz z dostawą do domu.

Czytaj również  Sztuka parzenia: Techniki i triki dla doskonałej kawy i herbaty w domu

https://e-spar.com.pl/kategoria/produkty-bezglutenowe/597

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *