Rodzaje przetworów warzywnych i owocowych

Nie ma domowego gospodarstwa bez bogato wyposażonej spiżarni – tak przynajmniej myślały nasze babki i prababki. W dzisiejszych czasach, przy powszechnym dostępie do ogromnej ilości środków spożywczych, nie musimy już gromadzić żywności na zapas. Trudno jednak przecenić wartość warzywnych i owocowych przetworów.

Nie ma zdrowej diety bez przetworów warzywnych?

Warzywa i owoce stoją u podstawy tzw. piramidy żywieniowej. Zapotrzebowanie naszego organizmu na witaminy i minerały jest ogromne, ale zmienia się też ze względu na stan naszego zdrowia czy porę roku. Późną jesienią i zimą – pomimo całorocznego dostępu do świeżych warzyw (które możemy kupić w dowolnym markecie) – chętniej sięgamy po marynaty i owocowe przetwory. W większości gospodarstw domowych przetwory wyrabia się samodzielnie, na podstawie dobrze sprawdzonych przepisów, przekazywanych często z pokolenia na pokolenie.

Rodzaje przetworów warzywnych

Każdy z nas ma swój ulubiony typ warzywnych przetworów. Niektórzy nie wyobrażają sobie domowego obiadu bez kiszonek. Inni preferują marynowane grzyby bądź sałatki. W ostatnim czasie ogromną popularność zyskały też soki warzywne (zwłaszcza z warzyw zielonych). Do najchętniej i najczęściej kupowanych warzywnych przetworów należą:

  • soki warzywne – pomidorowe, z warzyw zielonych, z buraków ćwikłowych, z dyni,
  • koncentraty – trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez koncentratu pomidorowego,
  • przeciery – przeciery warzywne do zup, przeciery warzywne dla niemowląt,
  • marynaty – podstawa każdej, domowej spiżarni,
  • kiszonki – sprawdzające się jako dodatek do tradycyjnych, domowych potraw,
  • domowe sałatki – najchętniej komponowane z grzybów, cebuli, cukinii, ogórków i marchwi,
  • pikle – jako dodatek do obiadu i przekąska.

Rodzaje przetworów owocowych

Możemy nie być miłośnikami marynat i pikli, ale trudno uwierzyć w to, że ktoś oprze się smakowi domowych soków, naturalnie wyrabianych dżemów czy konfitur. Oto przetwory owocowe, które powinny znaleźć się w dobrze wyposażonej, domowej spiżarni:

  • soki owocowe – bez soków ani rusz, nie do przecenienia zimą i w okresie przedwiośnia,
  • kompoty – domowy kompot sprawdzi się jako niezbędne uzupełnienie zdrowego obiadu,
  • dżemy – wyrabiane domowym sposobem są podstawą tradycyjnej, polskiej kuchni,
  • konfitury, marmolady, powidła – najlepsze na podstawie przepisów, przekazywanych przez nasze babcie,
  • alkohole, wina, cydry,
  • domowe nalewki owocowe,
  • domowe nalewki owocowo-ziołowe – przy odpowiednio dobranym składzie mogą mieć znaczące właściwości zdrowotne,
  • ocet balsamiczny – szczególnie doceniany przy diecie odchudzającej,
  • ocet jabłkowy.

Przetwory – kupować czy wyrabiać samodzielnie?

Wyrób domowych przetworów warzywnych i owocowych nie jest sprawą trudną, wymaga jednak czasu i dostępu do sprawdzonych przepisów. Jeżeli brak nam czasu lub umiejętności, możemy zawsze zakupić gotowe produkty, dostępne w każdym supermarkecie i sklepie delikatesowym. Kupujmy jednak przetwory sprawdzonych marek i producentów, zwracając zawsze uwagę na skład, szczelność opakowania i termin przydatności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *