Czy wędliny można jeść bez obaw?

Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem, gdyż pozwala dobrze rozpocząć dzień, dając energię na dobre funkcjonowanie. Każdy z nas ma własne śniadaniowe menu, a większość z nas zjada pyszne i pożywne kanapki. Robimy je zazwyczaj z ulubionego rodzaju chleba oraz szynki czy kiełbasy. Czy to dobry wybór? Czy wędliny można jeść bez obaw?

Która kiełbasa jest dobra? Czy warto jeść wędliny z wieprzowiny?

Najpopularniejszym w naszym kraju mięsem jest wieprzowina, która zawiera wysokojakościowe białko. Większość dostępnych w sklepach wędlin robiona jest mięsa wieprzowego zawierającego białko doskonałej jakości, w którym jest dużo aminokwasów egzogennych (lizyna, aminokwasy siarkowe, tryptofan), których nasz organizm nie jest wstanie wytworzyć. Wskaźnik jakości odżywczej wieprzowiny dla białek wynosi ponad 1, co oznacza, że energii i białka jest w nim dokładnie tyle, ile potrzebuje ludzki organizm. Wieprzowina jest także cennym źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D, E, K. W dobrej jakości szynce wieprzowej znajdziemy witaminy z grupy B. Szczególnie dużo jest witaminy B1 (tiaminy), która współuczestniczy w prawidłowym funkcjonowaniu układu. W wieprzowinie jest także witamina B12, która występuje tylko w mięsie, a jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu krwionośnego i pokarmowego. Kupujmy wędliny z dużą zawartością mięsa i jak najmniejszą ilością dodatków. Takie wytwory mięsne są droższe, ale to przecież inwestycja w nasze zdrowie.

Czytaj również  Czy mogę karmić swoje dziecko mlekiem w proszku?

Wartości odżywcze wędlin drobiowych. Czy można jeść taką kiełbasę?

Jedną z najzdrowszych wędlin jest szynka z piersi z kurcząt. Mięso drobiowe zawiera chude białko będące źródłem koenzymu Q10, który wspiera przemianę komórek skóry. Jest w nim także dużo białka, jest lekkostrawne i dostarcza mało tłuszczu, dlatego powszechnie poleca się je w żywieniu. Dobrej jakości szynkę z piersi z kurczaka można podawać małym dzieciom. Tego typu wędliny zawierają mało tłuszczu, więc mają mało kalorii, co jest ważne dla osób, które chcą zgubić zbędne kilogramy. Mięso z kurczaka dostarcza witamin z grupy B, szczególnie B3 (niacyny) i B6 (pirydoksyny). Witamina B3 jest bardzo ważna dla organizmu, gdyż kontroluje procesy energetyczne w organizmie. Witamina B6 bierze udział w tworzeniu wielu enzymów i hormonów oraz odpowiada za transport tlenu w organizmie.

Które wędliny kupować?

Warto kupować jedynie dobrej jakości wędliny, które zazwyczaj nie kosztują mniej niż 40 złotych za kilogram. Takie smakołyki zawierają nie mniej niż 90% mięsa. Do tańszych produktów dodaje się niekorzystne dla organizmu związki konserwujące oraz dodatki podnoszące wydajność produkcji. Zawierają one duże ilości azotanów i azotynów, które mogą zwiększać ryzyko chorób nowotworowych. Specjaliści twierdzą, że lepiej samodzielnie przygotować sobie pieczeń, którą można dodać do kanapek. Za zdrowe uważane są naturalnie wędzone wędliny suche.

Czytaj również  Zajady – skąd się biorą i jak je wyleczyć?

Smaczne wędliny są ważnym składnikami kanapek. Wybierajmy dobrej jakości produkty, a śniadanie będzie nie tylko pyszne, ale i zdrowe.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *