Pięć produktów niezbędnych w każdej kuchni

Jaja

Na początku chciałbym zająć się niezwykle wdzięcznym składnikiem obecnym w każdej kuchni, jakim są jaja. Oczywiście jest mnóstwo artykułów i informacji, które z jednej strony zalecają jeść ich nie więcej niż 2 czy 3 w tygodniu w obawie przed wzrostem cholesterolu – a z drugiej strony czytamy kolejne badania mówiące, że to bzdura i ich spożywanie ma wręcz zbawienny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Prawda jak zwykle leży zapewne gdzieś po środku, a stare przysłowie pasuje tutaj jak ulał – co za dużo, to zawsze niezdrowo. Nie zmienia to faktu, że jaja to wspaniały produkt, który pozwoli przygotować mnóstwo wspaniałych potraw. Jednak by były takim właśnie przysmakiem potrzebujemy jeszcze kilku składników, o których kilka słów poniżej.

Masło

Do tego szczypta soli i pieprzu oraz kilka jaj i najwspanialsza z prostych potraw, jaką jest jajecznica gotowa. Mniej lub bardziej ścięta w zależności od preferencji i idealne śniadanie lub kolacja gotowe. Oczywiście wymienione wyżej składniki to tylko wstęp, który może mieć najróżniejsze ciągi dalsze. Fani wszelkiego rodzaju mięs i wędlin mają tutaj prawdziwe pole do popisu, choć autor osobiście uważa, że kawałek boczku lub bekonu, szczypiorek i dla odświeżenia pomidor lub cebulka są już w zupełności wystarczające. Tym, dla których ta lista składników jest zdecydowania za krótka, polecam włoski przysmak, czyli frittatę. W tym przypadku jaja i masło to baza, którą można uzupełnić o ulubione warzywa i składniki mięsne. Obowiązkowy będzie też ser, o którym kilka słów poniżej.

Czytaj również  Zamiast chipsów i paluszków – 5 zdrowych przekąsek

Sery

Jaki lubimy najbardziej? Autor osobiście każdy! Kanapka z żółtym serem i plasterkiem gotowanego jaja posypana pieprzem i solą z małą łyżką majonezu to jeden z cudów świata kulinarnego – proste i pożywne. Ale przecież ser żółty możemy zastąpić białym i w połączeniu z wymienionym już gotowanym i posiekanym jajem oraz rzodkiewką i szczypiorkiem połączone łyżką śmietany to jedna z najlepszych past kanapkowych na świecie. Ale przecież włoska i francuska specjalność to sery zapiekane! Bez sera nie ma pizzy, zapiekanek czy wreszcie spaghetti i grzanek z czerstwego chleba lub bułki pociągniętych ząbkiem czosnku. A skoro wspomnieliśmy Francję, to nie wolno zapomnieć o specjale tamtejszej kuchni, czyli Desce serów – idealnej na kolację we dwoje.

Mąka

Bez niej i jaj nie ma ciast, które są specjalnością w wielu polskich domach, i których zapach kojarzy się z tradycyjnymi polskimi świętami w gronie rodziny, czy nieśmiertelnymi imieninami u cioci. Ale czy niektórzy z nas nie pamiętają już smaku domowego makaronu, który w sobotę przygotowywała babcia, by był gotowy na niedzielny rosół? A klasyczny schabowy? Tutaj też bez mąki i jaj sobie nie poradzimy. Zresztą wspominając o mące nie wolno zapomnieć o polskim specjale tj. zasmażce. Oczywiście dzisiejsza moda na zdrową i nisko kaloryczną kuchnię najchętniej wyrzuciłaby ten relikt do kosza, ale czy zasmażana kapusta może się bez niej obyć? A klasyczna ziemniaczana czy warzywna? Jeszcze nie znalazł się geniusz, który potrafiłby ją zastąpić.

Czytaj również  Kiedy warto zgłosić się do urologa?

Przyprawy

Bez nich nie ma kuchni. Żadnej. Ciężko wyobrazić sobie, że naszym przodkom często wystarczała sama sól. No ale jak zjeść jajo na miękko bez niej i odrobiny pieprzu? A wspomniana na początku jajecznica, czy omlet? Owszem bez jaj ich nie zrobimy, ale przyprawy to również warunek konieczny. Jak ugotować zupę bez liścia laurowego i ziela angielskiego? Jak zrobić lasagne czy pizzę bez oregano? Jak przygotować sos pomidorowy bez bazylii i szczypty cukru? Czy to w ogóle byłoby jadalne? Na szczęście dzisiaj nie musimy się już tym martwić – przyprawy są ogólnodostępne i poza rarytasami, jak szafran można je kupić za dosłownie parę groszy i zgromadzenie podstawowego zestawu, który starczy na długo nie powinno wynieść więcej niż 10 złotych.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *