Ziele angielskie przyprawa – właściwości, wartości odżywcze.

W ostatnich latach bardzo dużą popularnością cieszy się ziele angielskie. Jest to owoc drzewa pimentowego, czyli lekarskiego korzennika. Ziele jest wykorzystywane głównie jako przyprawa, ale w medycynie także znalazło zastosowanie. Szczególnie ważną rolę odgrywa w przypadku osób cierpiących na problemy układu pokarmowego. W tym artykule wyjaśnimy, jakie właściwości i wartości odżywcze ma ziele angielskie.

Czym jest ziele angielskie?

Przede wszystkim ma gorzki i cierpki smak podobnie co pieprz. Ludzie chętnie dodają ziele do dań mięsnych lub zup. Jednak nie wszyscy mają świadomość, że poza walorami smakowymi ziele ma też lecznicze właściwości. Na szczególną uwagę zasługuje fakt, że głównie z Jamajki i Ameryki Południowej pochodzą drzewa pimentowe, których owocem jest ziele angielskie. Warto wspomnieć, że tego typu drzewa uprawiane są także w Azji, czyli w Tajlandii, Indiach oraz Wietnamie. Odkryto je w XVII wieku, ale dopiero sto lat później pojawiły się w Europie. Nazwa „ziele angielskie” wynika z faktu, że przyprawa ta stała się bardzo popularna na Wyspach Brytyjskich. Ziele zawiera wartościowe składniki oraz mikroelementy i makroelementy, w tym selen, żelazo oraz potas. Jest także świetnym źródłem witamin A, B6 oraz C. Ma także właściwości lecznicze i jest wykorzystywane w zaburzeniach układu pokarmowego. Ma działanie przeciwwymiotne, działa rozkurczowo na mięśnie gładkie oraz pomaga na wzdęcia. Dodatkowo pomaga zlikwidować nieświeży zapach z ust.

Czytaj również  Jak wybrać zdrowy sok?

Właściwości

Warto również wspomnieć, że ziele angielskie łagodzi nerwobóle, a do tego redukuje ból o reumatologicznym podłożu. Ma też właściwości przeciwgrzybicze i przeciwbólowe, a także jest antyoksydantem. Sprawdzi się doskonale w początkowym stadium przeziębienia, czyli na katar lub ból gardła. Ziele angielskie można nawet dodać do herbaty rozgrzewającej. Należy pamiętać, że ziele pomaga zachować zdrowy wygląd włosów i paznokci, a także wpływa na pracę serca i mózgu i reguluje gospodarkę wodną w organizmie. Nie można zapominać, że w kuchni ziele angielskie jest stosowane bardzo często. Jest to ciekawy dodatek do zup, wędlin oraz ryb. Jest składnikiem sosu barbecue i ketchupu, a w niektórych państwach wykorzystuje się ziele w procesie produkcji likierów. Można je znaleźć w każdym sklepie spożywczym, a cena opakowania to 1,50 – 2 zł. Jeśli szukasz metody na wyrazisty i smaczny szpinak to dodaj do niego zmielone ziele angielskie, sól oraz czosnek. W dokładnie ten sam sposób możesz także podkreślić korzenny smak swojego ciasta. W marynatach, kiszonkach i kompotach można umieścić całe ziarenka pachnącego pieprzu. Pamiętaj, żeby dopiero pod koniec gotowania dodawać ziele angielskie do potraw. Jeśli wrzucisz je zbyt wcześnie do bigosu lub zupy to prawdopodobnie straci swoje właściwości na skutek długotrwałego oddziaływania bardzo wysokiej temperatury. Warto podkreślić, że po rozgryzieniu ziele angielskie jest słodko-ostre. Ma bardzo wyrazisty smak, więc wiele osób pozostawia je nietknięte. Lepiej od razu je zmielić i wrzucić do garnka. W ten sposób wykorzystasz lepiej walory odżywcze i zyskasz więcej smaku.

Czytaj również  Dlaczego produkty zbożowe są zdrowe?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *